HARGITA MEGYE LÁTVÁNYOSSÁGAI
Aktív időtöltési lehetőségek
Élmény és kaland egy helyen

kezdlap

A csíksomlyói Szűzanya aranyrózsája és a csíksomlyói kegyhely

A Tibódtól 54 km-re található Csíksomlyó sokak számára egy világhírű kegyhelyet jelent, melynek története évről évre újabb jelentős eseményekkel gazdagodik.

Az aranyrózsa (Rosa d’Oro) a pápák különleges adománya, amelyet napjainkban Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak. Ezt a kitüntetést hozta el Ferenc pápa Csíksomlyóra 2019. június 1-én, Mária-tisztelete jeléül. A Kárpát-medencében jelenleg ez az egyetlen pápai aranyrózsa. Az aranyrózsa az öröm és a szeretet szimbóluma, a régi szertartáskönyvek szerint Krisztus-szimbólum, ily módon adományozása nemcsak egyszerű elismerés, hanem küldetés is: a megadományozottnak Krisztust kell elvinnie a világba.

A Ferenc pápa által a csíksomlyói Szűzanyának ajándékozott rózsa ezüstből készült, szára 24 karátos arany bevonatú. Körülbelül 84 cm magas, súlya 1200 gramm. Az aranyrózsát a csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szobra mellett helyezték el, amely 2,27 méteres magasságával a világ legnagyobb fogadalmi szobra.

 

001

 

Szent Anna tó

A Nagy-Csomád kráterében található Szent-Anna-tó Közép- és Kelet-Európa egyetlen vulkáni eredetű tava, egyben Székelyföld leglátogatottabb turisztikai célpontja.

A tavat a Csomád-hegy vulkáni kúpjának meredek falai veszik körül, ennek néhány magasabb pontja: Nagy-Csomád (1301 m), Kis-Csomád (1238 m), Taca-domb (1174 m), illetve a Kövesponk (1125 m).

A hivatalos adatok szerint az Európában egyedülálló természeti kincs 946 méter tengerszint feletti magasságban található, legnagyobb átmérője 1737 méter, legmélyebb pontja pedig 7 m.

A tó északi és nyugati partjainál elkezdődött a tó elláposodása, üledékesedése, a tó fenekét egyre vastagodó tőzegréteg kezdi elfedni. A nem hivatalos adatok szerint jelenleg a tó legnagyobb mért mélysége már csak 6,5 méter. Jó idő esetén, különösen szélcsendben megfigyelhetőek a tó fenekéről a víz felszíne felé feltörő gázbuborékok, melyek az utóvulkanizmus munkájának gyümölcsei. A tó északi, észak-keleti részén látható a mintegy méternyi vastagságú lebegő tőzegréteg.

Telefonszám:
+40 752 171 050

Weboldal:
http://www.szentanna-to.ro/

 002

 

Balupark-Hargitafürdő

A Keleti-Kárpátok gyönyörű csúcsai között, Hargita hatalmas fenyőrengetegében, a páratlan szépségű környezetben épült Balu Románia egyik legrégebbi kalandparkja. A Balu Park büszkesége a 985 m hosszú tiroli amelyből 350 m egy tó fölött halad.

A 11 különböző nehézségi fokú pálya 190 fára szerelt játékelemből és 190 platformból áll összesen 1,5 hektár területen. A kalandra vágyók kortól függetlenül megtalálják nálunk a szórakozást, kikapcsolódást, az adrenalint és mindenek fölött a felejthetetlen élményt.

Nyitva tartással és az árakkal kapcsolatosan további információkat a
https://balupark.com/hu/services/full/0/1/kalandpark
weboldalon találnak.

Telefonszám:
+40 755 202 201

E-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 003

Bob pálya – Borszék

2019. október 23-án adták át a borszéki „nyári bobpályát”.

A pálya hossza 1,5 kilométer, a sípálya felvonója juttatja fel a szánkókat az 572 méteres pálya legmagasabb pontjára és innen következhet a 860 méter hosszú lecsúszás.

Egyszerre 32 szánkó lehet a pályán, és 6-9 percet jelent egy kör. A létesítmény a tavaszi-őszi időszakban fog működni, a tél beálltával leszerelik azt.

Cím:
Borszék

Telefonszám:
0266 337 522

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 004

 

Bob pálya – Gyimesfelsőlok

Az országban egyedülálló, egész évben használható gyimesfelsőloki bobpálya rövid időn belül igen nagy népszerűségre tett szert a Gyimesekbe látogató turisták és az adrenalin-függők körében, akik számára az 1300 méteres pálya felejthetetlen élményt nyújt. Az újszerű élményt kiválóan kiegészíti a lélegzetelállító kilátás, amit sokan Ausztria és Svájc hegyi terepeihez hasonlítanak.

Cím:
3826/A, Gyimesfelsőlok

Telefonszám:
+40 266 339 142

Web:
http://www.skigyimes.ro/hu/

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

 

Bikkla - Elektromos biciklizés

Gyere és próbáld ki az új szuper képességedet! Legkönnyebben és a legszórakoztatóbban a BIKKLÁval tudod felfedezni a Gyilkostót. A BIKKLA – Fat Electric Bike-al többet látsz és több mindent tudsz felfedezni, rövidebb idő alatt. Úgy találtuk ki a BIKKLÁt, hogy segítségedre legyen, az erős motra és a nagy teljesítményű akkumulátorja szinte szuper képességekkel ruház fel. Így fáradtság nélkül tudod élvezni a tájat és a kalandot. Nem kell gondolkozz azon sem, hogy merre menj, csak kövesd a jelzéseinket, de adunk térképet és el is magyarázzuk az útvonalakat. Ha ennél többet akarsz, feliratkozhatsz egy vezetett túrára* jelöletlen ösvényeken Erdély legszebb tájain. * A vezetett túrát foglald le legalább 3 nappal korábban legkevesebb 4 fő részére. A túra maximális időtartama 4,5 óra

Helyszínek:
Gyilkostó, Borszék

Telefonszám:
+40 743 422 716

Web:
https://bikkla.ro/hu.html

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


006 1
006 2 

 

Carpathian Escape-Csíkszereda

Mászás / Lovaglás / Szános Utazások / Gyalogtúrák / Off-Road Túrák / Biciklitúrák / Hótalpas Túrák / Sítúrák

Fedezd fel velünk Székelyföld és a Keleti-Kárpátok titokzatos világát. A kiterjedt erdőségek, a természet közelsége és az élő hagyományok tökéletes helyszínt biztosítanak az élménydús kalandok átéléséhez. Irodánk Európai Uniós alapokból jött létre és célja megismertetni a világgal Európa talán legérdekesebb, leggazdagabb élővilágával rendelkező, ám mégis ismeretlen szegletét. Napos programjaink között, mint offroad, vadlesek és vadfotózások, bicikli- és gyalogtúrák, lovas, sítalpas és hószános programok, mindenki megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. A túrák során bejárt tájak, a csend és nyugalom, a helyi emberek egyszerű kedvessége és az élő hagyományok egy régen elfeledett világba röpítenek. Itt megtapasztalhatod a természet végtelen nyugalmát.

Cím:
530130 Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 19, I. emelet, 3-as iroda

Telefonszám:
+40 745 282 427
+40 770 345 948

Web:
http://carpathianescapes.ro/hu

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 007

Csorgókő vízesés-Varság

Székelyvarság erdejében, a Nagykút patakon található a Csorgókő vízesés.
A hét forrásból gyarapodó patak vize 7 méter magasból hull alá, ennek gyümölcse egy gyönyörű kétlépcsős vízesés. Innen aztán a Nagykút patak vize a Nagy-Küküllő felé veszi útját, amelynek egyébként baloldali mellékfolyója.
Amint ide felértünk, megkereshetjük a patak forrásait, de egy gyönyörű kilátóponthoz is elérhetünk. A völgy felé induló 7 forrásig innen 500 méternyi út vezet. A kilátóig pedig a Tálasbércéig kell emelkednünk. A kilátópont fából készült, egy magaslatra épült, ahonnan Varság hatalmas felülete belátható, de jó idő esetén a Déli-Kárpátok bércei is felfedezhetők.
A vízfüggöny teljes kiterjedése 200 méter.
Télen a befagyó vízesés jege két színben pompázik, a belefagyott ásványok miatt, ám a vízesés felé vezető út ilyenkor nagyon nehézkes.
Ennek ellenére sok turista dacol az elemekkel télen is, hogy a fantasztikus megfagyott alakzatokban gyönyörködhessen.

 005

 

Fenyőkúti tőzegláp

A Fenyőkúti tőzegláp 950 méteres tengerszint feletti magasságban található a Gyergyói-havasok Parajd és Oroszhegy között fekvő vulkáni platóján. Maga a fennsík vulkáni és üledékes kőzetekből álló geológiai formáció. Nyugati peremén a vizek által okozott erózió következtében előbukkantak a pontuszi üledékrétegek és a kősó rétegek.
A Fenyőkúti-tőzegláp 2007 óta a Natura2000 élőhely-hálózaton belül Különleges Természetmegőrzési Területnek van nyilvánítva. A láp területén előforduló állatfajok, mint az erdei béka (Rana dalmatina), gyepi béka (Rana temporaria), foltos szalamandra (Salamandra salamandra), valamint az elevenszülő gyík (Zootoca vivipara) fokozott védelem alatt állnak.
A láp uralkodó fája az erdei fenyő (Pinus sylvestris), amely a láp közepe felé haladva méreteiben csökken, ugyanis a tőzeg vastagsága miatt nem kap elég tápanyagot a növekedéshez. Ez a jelenség egy természetesen lezajló bonsai-jelenség. Itt uralkodóvá válnak a tőzegmoha párnák (Sphagnum), a hüvelyes gyapjúsás (Eriophorum vaginatum), a tőzegrozmaring (Andromedapolifolia).

 005

Gyílkos-tó - Békás szoros

Gyílkos-tó
Erdély egyik legismertebb tájképe, igazi természeti ritkaság, páratlan látvány a rozsdás vörös víztükörből meredező fatörzsek csonkjaival és a tó mögötti Kis-Cohárd irdatlan nagy sziklatömbjével.
A Gyílkos-tó látogatása, a Gyergyószentmiklóstól (Gheorgheni) 25 km-re fekvő Gyílkos-tó a Keleti-Kárpátok egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, partján egy a tóhoz képest szokatlanul nagy, nem túl szép üdülőteleppel. A kissé kaotikus, ricsajos parkoló környéki tóparttól érdemes eltávolodni, egy jó óra alatt kényelmesen, kitűnően kiépített és jelzett turistaúton körbe tudjuk kerülni a tavat, élvezve a csodálatos táj egyedülálló látványát. A tó egy hatalmas esőzés következtében a Gyilkos-hegy egyik részének a Cohárd tömbjének irányába való lecsúszásával keletkezett, miután ez a darab elzárta a Békás-patak völgyét. A tó magyar megnevezése a Gyilkos-hegy nevéből, míg román neve, a Veres-tó, a Vereskő patak nevéből származik. Ezért a románok 1864-ben a tavat először Vereskő-tavának hívták, majd Gyilkos-tó megnevezés után a Veres-tó - Lacu Roşu névnél állapodtak meg. Ez utóbbi megnevezést tették hivatalossá 1936-ban.

A Békás-szoros
Románia észak-keleti részében található a Nagyhagymás hegységben. Ez az ország egyik legszebb látogatható hegyszorosa. A Békás-patak által kivájt sziklaszorost a DN12C jelzésű országút szeli át, mely két történelmileg fontos nagyrégió, Erdély és Moldova között teremt országúti kapcsolatot. A nyomasztó magasságú függőleges falak, a hegyi patakok, a nagyobb és kisebb vízesések, illetve a barlangok képezik a Békási-szoros természeti kincses ládájának gyöngyszemeit. A Békás-szoros felé haladva az út bal oldalán a Tündérkert sziklái kísérnek minket utunkon, ezután pedig rögtön szemünkbe ötlik a csúcson található hatalmas kereszt. Ennek a neve Oltár-kő, magassága 1156 méter, és először brassói szász alpinisták hódították meg 1934-ben. Tovább haladva az úton további természeti szépségek látványa tárul fel. A völgy pedig csak egyre keskenyedik. Mindkét oldalon 200-300 méter magas sziklafalakat látunk, melyek tövében futva csinál helyet magának a Békás-patak. Ezután a Pokol-kapuja, illetve Pokol-tornáca nevű helyekre érünk.

 005
011 1

 

Gyergyószárhegyi Lázár-kastély

A Gyergyószárhegy központjában található Lázár-kastély egyike a legszebb reneszánsz kori erdélyi épületeknek. A pártázatos kastély a 17. században az egyik legvonzóbb erdélyi főúri hajlék volt. Boltíves előszobájában 1532-ből származó gót betűs felirat található. A várkastély falait négy bástya vigyázza. A kastély udvarába a déli oldalon fekvő toronykapun keresztül lehet bejutni. A kastély Lázár István idejében épült, aki Bethlen Gábor fejedelem játszótársa volt, majd később a fejedelem egyik bizalmi embere és Gyergyó-, Csík-, illetve Kászonszék főkirálybírája volt. 1632-ből származó címere az udvarban a bal oldali olaszbástya egyik falán található, amely évszám egyben az építkezés befejeztének időpontját is jelöli. A kastély többször is leégett és 1842-ben egy újabb tűzeset következtében teljesen romossá vált. 1967-től kezdődően egész a mai napig felújítás és restaurálás alatt áll.

 005

Homoródalmási barlang

A Persányi-hegység részét képező Vargyasi-szoros ölelésében található homoródalmási barlang egy igazi gyöngyszem a barlangászok számára, melyet a szakértők a Keleti-Kárpátok vonulatának leghosszabb barlangjaként tartanak számon. Teljes hosszúsága majdnem 1400 méter.
A barlang a Vagyas-szoros egyik függőleges sziklájának, a Csudálókőnek az oldalában található.
A barlangba való bejutáshoz először is egy vaslépcsőn kell felmászni. A homoródalmási barlang két nagyobb teremmel bír – ezek a Nagyterem, illetve a Fekete István terem. Fekete volt az első geológus, aki a 1835-ben feltérképezte a barlangot, méghozzá olyan részletességgel, hogy az ma is megbízhatóan használható. A barlangban a történelem előtti ember maradványait is megtalálták.
A barlangban azonban igazi kincsekre is leltek: az utolsó teremben, a bejárattól kilométernyi távolságra, a víz által behordott féldrágaköveket találtak, amelyek valósággal belepréselődtek a barlang falaiba.

 005

 

Hargita Paintball - Csíkszereda

Több érv is szól amellett, hogy a hétköznapi rutinunkat megszakítsuk egy kis játékkal, szabadidős kikapcsolódással.
Tedd ezt Te is, egy kevésbé megszokott módon, izgalmasan, kollégákkal, barátokkal. Próbáld ki ezt a harci csapatjátékot!

Miért paintball?

Elsősorban: egy kiváló lehetőség önmagunk jobb megismerésére. Másod- és harmadsorban: jó alkalom, hogy megismerd kollégáidat, barátaidat is; kikapcsolódsz és szórakozol.

Cím:
Csíkszereda-, Gyergyó-, Tusnád és környéke

Telefonszám:
+40 742 392 645

Web:
Hargita PaintBall

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

013 2

Ivói Izlandi Lovak Lovarda

Az Ivó Riding Ranch lovasközpontot 2008-ban családi vállalkozásként hozták létre. Ez Románia egyetlen izlandi lovas parkja. Ez a kisméretű haszonállat nagyon kiegyensúlyozott vérmérsékletű. Emellett nagyon barátságos, tanulékony és könnyen irányítható, így a gyermekek és a felnőttek számára is megfelelő választás. Ideális társ a hegyi terepen való lovastúrához, lovasával könnyen megtesz napi 40-50 kilométeres távokat is. Az izlandi ló előnye, hogy akár pár óra gyakorlás után biztonsággal indulhat vele a lovas rövidebb túrákra, egy tapasztalt vezető kíséretében. Így mindenki kipróbálhatja a tereplovaglás által nyújtotta örömöket.
LOVASTÚRA:
• Lovastúra típusa: csillagtúra, körtúra
• Nehézségi fok: kezdők, haladók
• Szállás: panzió
• Lovak típusa: izlandi lovak
• Felszerelés: izlandi
• Időtartam: 6 napos, vendégek igényei szerint
• Lovasok száma: 1-12

Cím:
150/F, Ivó, Zetelaka község, Hargita megye 537363, Románia

Telefonszám:
+40 756 094 251

Web:
https://www.izlandilovak.ro/?lang=hu/

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

 

Ivói vadaspark és elk park

Az Ivó Vadaspark Székelyudvarhelytől kb. 30 km-re található, a Madarasi Hargita aljában. A 2007-ben megnyílt Vadaspark célja a Romániában és az Európában őshonos vadfajok erdei környezetben való bemutatása. Az vadaspark egy 320 hektáron elhelyezkedő terület, melyen erdei patakok folynak át és hegyek veszik körül. Ez a vidék teremti meg azt a varázslatos miliőt, ahol a szarvasok, őzek, muflonok és vaddisznók természetes környezetükben élhetnek. A vadasparkon végzett módosítások minimálisak: pár földút és kerítés védi a természet meztelen szépségét.
Várjuk az Ivó Vadasparkba egyéni és csoportos látogatásokra!
Időtartam: kb. 2-2,5 óra,
Távolság: 3-4 kilométer
Létszám: min. 2 fő – max. 8 fő
Árajánlat: felnőttek 20 Ron,
4-16 éves gyerekek 10 Ron,
4 év alatt ingyenes
Távcső és túrabot biztosítva van!
Túracipő és vízhatlan öltözet használata javasolt!
Meleg napokon a reggeli és esti órákban érdemes a Vadasparkot meglátogatni! (A nagy meleg elől az állatok elhúzódnak!)

Cím:
Nr.134/D, Izvoare (Ivo), Harghita, 537360, Romania

Telefonszám:
+40 752 961 506

Web:
https://vadaspark.ro/hu/otthon/

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

Jézus szíve kilátó

2011-ben Hargita megyében, a Székelyudvarhely és Parajd közt található Gordon hegyen építették fel Kelet-Európa legmagasabb egész alakos Krisztus szobrát. A Jézus Szívéről elnevezett mintegy 22,5 méter magas szobor vasból és rozsdamentes acélból készült; felépítésének 200.000 eurós költségét a Farkaslaka község önkormányzata által összegyűjtött adományok fedezték. A kilátó 121 négyzetméter alapú, 1,2 méter magas piramis alakú talapzaton áll. A szobor belsejében fémből készített spirális lépcsőszerkezet vezet fel a szobor fejéhez, ahonnan lélegzetelállító kilátás jutalmazza a vállalkozó szelleműeket.
Felszentelésének időpontja: 2013. augusztus 17.
Az Ősi Székelyföldet átszelő Fehér Nyikó közelében, Isten Országának magasságába emelkedő Gordon csúcsra Jézus Szíve szobrot álmodtak azok, akik imádságban gyakran kérik a gondviselő Úristent Ősi székely himnuszunk fohászával:
"Jézus áldd meg Erdély földjét!"
A Jézus Szíve kilátó megálmodói: Magyari Árpád és Péter János, főtámogatója: Gordon Prod KFT.

 005

 

Korondi agyagosok

Korondot Európa egyik legfontosabb fazekas központjának tartják.
A legrégebbi évszámmal ellátott csempe a XVII századból maradt fenn. Első sorban használati edényekként készítették, majd díszítő jelleget is kaptak a kerámia tárgyak.
A II. világháború idején a Korondi kerámia egész Európában ismert volt már.
Napjainkban “klasszikussá” nőtte ki magát a nemzeti vásárokon a könnyen felismerhető, jellegzetes stilizált virág vagy zoomorf motívumokkal. Általában fehér alapon kékkel vagy barnával díszítik, de lehet zöld vagy piros is a festés.

 

 

 

 

 

 

 005
017 2

Kováts fényképészet - Székelyudvarhely

Időutazás Európa egyetlen élőnapfény műtermében.
A Kováts Fényképészetet napjainkban a család negyedik fotós nemzedékének képviselője, ifj. Kováts Árpád vezeti.
A Kováts negatívok együttesen hatalmas történelmi, kultúrtörténeti, néprajzi és antropológiai értéket képviselnek úgy, mint dokumentáció, és forrásanyag egyaránt. Egy város tele van emlékekkel, emberi sorsokkal, eddig el nem mesélt történetekkel, amelyeket az udvaron tett séta által, képeink elevenítenek meg az érdeklődőknek. Virtuálisan olyan történelmi részt szeretnénk kialakítani ahol képek által egy-egy korszak jegyeit, értékeit elevenítjük fel.
Ha kulcsmondatokba kellene összefoglalni ennek az élő örökségnek a történetét, így fogalmazhatnánk:
• Képgyártó dinasztia 1876-tól napjainkig:
• Udvarhelyszék fekete-fehérben
• Virtuális kiállítás
• Örökség 4 generáció gyűjteményéből

Cím:
Székelyudvarhely, Kossuth Lajos u. 24/A

Telefonszám:
+40 746 665 797 (Árpád)
+40 743 957 450 (Szidónia)

Web:
kovatsfenykepeszet.ro/

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

018 2
005

 

Lézerharc - Tusnádfürdő

Bázisunkban egy speciális high-tech stratégiai játék vár. 21. századi pörgős lézerprojekt, igazi 3D, élethű látvány és hangminőség ahol Te vagy fókuszban. Ez a játék valós terepen, valós szituációkban, igazi ellenfelekkel szólít harcba.
A csapatok és családok játszhatnak 6-20 főig.
Zászlószerzési stratégiákkal kombinálhatod az akciót. A játékidő 30 perctől egy egész napon át is tarthat. A lézerfegyver nem okoz sérülést, környezetbarát, több játékos típusra programoz-ható. A játék nincs életkorhoz kötve, nincs semmilyen káros hatása az emberi testre, nem igényel különleges védőruházatot, nem kell védőmaszkot viselni, teljesen biztonságos. A lézerharcban a gyors gondolkodás és a döntésképesség teszi az embert jó játékossá.
A játék végén laptopon elemzik a játékosok teljesítményét és magát a harcot is.

Helyszín:
Tusnádfürdő környéke.

Telefonszám:
+40 786 546 333

Web:
hu.adventureexpert.ro/lasertag

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005
019_2

Máréfalvi székelykapuk

Az Udvarhely környéki kapuk gazdag díszítésükkel, Csíkban és Háromszéken a monumentalitásukkal vonják magukra a figyelmet. A fenyédi, máréfalvi kapuk korai változatai az oszlopos kapuk. Itt a kapulábakon oszlopdíszt találunk, amelyeket a zábé fájából faragtak ki. Hajdanán, az udvarhelyszéki faragó mesterek (a kadicsfalvi Kováts és a fenyédi Dávid család tagjai) kaputest minden elemét díszítették, ahogyan ők fogalmaztak: mintázták. A használt mintakincs jellegzetes darabjai a vastag szárú kúszó inda dús levelekkel, labdarózsa, tulipán, bimbó, csillagvirág, forgó, palmetta, galamb. A festéshez vörös, zöld, fehér és kék színeket használtak. A kötött nagykapu legkorábbi említései a 17. század első feléből valók, a korból egyedüliként fennmaradt emlék az 1673-ban faragott, egykor a mikházi ferences kolostor kertjének bejárataként szolgált. A legrégebbi ma is álló kapu Sepsiszentgyörgyön, másodlagos helyszínen található a Székely Nemzeti Múzeum kerítésében.

 005

 

Medve barlang - Borszék

A Medve-barlang egy hatalmas sziklákkal és mély hasadékokkal tűzdelt természetes karsztképződmény több kisebb barlanggal, melyeket a mészkőnek a beszivárgó víz hatására történő természetes eróziója hozott létre. Nevét az itt megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) maradványokról kapta. Mellette egy hasonló barlang, a Pokol tornácának nevezett képződmény található. A barlang a Bor-patak völgyétől délre található, mely völgy a Borszéki medence legnagyobb travertínó készletét tudhatja magáénak. A Kerekszék karsztzóna területén található, mely geológiai és botanikai természetvédelmi terület. Ez a 40 hektáros természetvédelmi terület Borszék városától keletre található. A Medve-barlanghoz a fürdővárosból a 10 sz. Kossuth kút, a 11. sz. Petőfi kút, illetve a Tündérkert mellett haladva lehet eljutni egy piros háromszöggel jelölt ösvényen. A Tündérkertben több útjelző tábla is segít a turistáknak a tájékozódásban.

 005

 

Medveles – Farkaslaka

Farkaslakát körülöleli egy nagy kiterjedésű fenyő és bükk erdő, aminek varázsát több tucat madárfaj, rétisasok, medvék, farkasok, hiúzok és a mágikus Nyikó patak is gazdagítja. Az ide látogatóknak lehetősége nyílik természetes környezetben megtekinteni a legnagyobb hazai ragadozó fajunkat, a medvét de kis szerencsével más erdei vadak is megpillanthatunk.

Telefonszám:
+40 744 893 424

 005

 

Medveles – Tusnádfürdő

A tusnádfürdői medvelesünk 2017 májusa óta nagy sikerrel üzemel. Máté Bence a világhírű természetfotós és vadmegfigyelő les tervező több éves kutató munka után döntött e vadregényes erdei tisztás mellett. A zárt, fedett, kifejezetten erre a célra kialakított biztonságos lesből, nagy üvegablakokon keresztül, esős idő esetén is kényelmesen lehet a medvéket megfigyelni és fotózni saját természetes környezetükben Odafigyeltünk a tervezésnél és a kivitelezésnél, hogy amatőr, hobbi fotósok is kiváló képeket tudjanak készíteni innen. Ebben a lesben, egy időben akár 20 embernek is kellemes szórakozást tudunk biztosítani. A program, sötétedés előtt két órával indul, így nagyon jól összeegyeztethető egyéb turista programokkal. Például egy Szent Anna tavi és Mohos tőzegláp látogatással, amit a térségbe érkező turisták egyike sem szokott kihagyni.

Cím:
Tusnádfürdő, Állomás utca 27

Telefonszám:
+40 742 210 284
+36 30 967 8888

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

 

Mofetták

Erdély a természet egyik ritka kincsével büszkélkedhet, a mofettákkal.

A moffeta a latin “mephitis” szóból származik és büdös kigőzölgését jelenti, de ugyanakkor Mephitis a föld ártalmas kigőzölgését elűző Istennője.
A gázömléses mofetta a vulkáni tevékenység végső szakaszában történik, a föld repedésein keresztül kerül felszínre ásványvizek gáztalanítóval.

Mofetta kezelés
A kezelést a mofettákban végezzük,(a mofetta egy lépcsős szoba, mint egy kis amfiteátrum, úgy tervezték, hogy az alsó rész gázja itt kerüljön felszínre.) ahol a páciensek lábon állnak. A páciens csak deréktól lefelé mártozhat be a mofettában, és a teljes biztonság érdekében, félóránként kell ellenőrizni a gáztartalmát a gyufa-módszerrel, ugyanis a meggyújtott gyufaszál kialszik ott, ahol túl nagy a gáz tartalma a levegő és a víz felszíne között.
A mofetta-terápia a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is ajánlott,
magas vérnyomásban,
magas koleszterinszintben szenvedők-nek,
valamint a dohányzóknak,
a keringési problémákkal küzdőknek
és a hidegben dolgozóknak is ajánlott.

 005
024 2

 

Mohos tőzegláp

A Mohos-tőzegláp 1050 méter tengerfeletti magasságban helyezkedik el, az 1177 méter magas Mohos-csúcs lábánál, mintegy 80 hektáros területen a Nagy-Csomád hegységben. Vastagsága egyes helyeken eléri a 10 métert, átmérője 800 méter. A láp lényegében egy alpesi tőzegláp, melynek egykori egységes víztükre feltöltődés következtében 13 darab, különböző mélységű vízszemre darabolódott fel. A tőzegrétegbe kapaszkodó erdeifenyők és a sűrű, szőnyegszerűen összenőtt áfonyabokrok látványa igen megkapó. Ez a rezervátum tudományos jelentőségű természeti, elsősorban növényritkaságokat őriz, melyek nagy része az utolsó glaciális periódusból maradt fenn, így olyan növényi ritkaságokkal találkozhatunk itt, mint a húsevő harmatfűfajok: a kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia), hosszúkás levelű harmatfű (Drosera obovata), a hosszúlevelű harmatfű (Drosera anglica), valamint a tőzegáfonya (Vacccinium oxicoccos), a mohafélék 20 fajtája. További jégkorszakbeli fajok is találhatók itt, például a közönséges tőzegrozmaring (Andromeda polifolia), a mámorka (Empetrum nigrum) és a hüvelyes gyapjúsás (Eriophorum vaginatum).


Telefonszám:
+40 752 171 050

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

 

Mountaincart-Ivó

A montaincart egy új fejlesztésű, mókás eszköz, ami lehetővé teszi, hogy egész évben szánkózhassunk függetlenül attól, hogy épp van-e hó, vagy nincs. Az ergonómikus üléskialakítás lehetővé teszi, hogy mi csak a sebesség élvezetére koncentrálhassunk. A kiváló minőségű egyedi tervezésű ultrabiztonságos és élvezetes új eszköz még Európában is. A legújabb őrület, mely már 12 éves (135 cm felett) kortól 99-ig használható minden korosztálynak egyedi meglepetéseket tartogat. 12 éves kor alatt ölben tudják a szülők lehozni a gyerekeket.

Részvételi díj: 10 km-es szakasz esetén - 100ron/fő/túra - minimum létszám 6 fő.
Előzetes bejelentkezés, időpont és kapacitás-egyeztetés ajánlott.
Kérem, érdeklődjön elérhetőségeinken, vagy foglaljon előre időpontot.

Telefonszám:
+40 742 108 471
+40 742 108 472

Web:
https://faradtbakancs.ro/mountencart

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

 

Nyergestetői Székely hősök emlékműve

Egy régi-új nemzedék emlékhely tanulságai. A túlerővel szembeszálló pár száz székely nagy része odaveszett az öldöklő élet-halál küzdelemben, s ennek a kilátástalanságában is vállalt harcnak az emléke mindmáig „a Nyergestető”. A Nyergestetői emlékmű együttes a székelyek történetének egy megindítóan hősies pillanatának állít emléket, mely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó katonai cselekményeinek egyikéhez kapcsolódik. Itt teljesedett be ugyanis a sorsa annak a 200 székely vértanúnak, akik 1849-ben a magyar forradalmi hadtestben harcoltak az osztrák és orosz haderő ellen. Emlékezetükre 1897-ben egy 5.4 méter magas kőből készült műemléket emeltek, mely a Zsögödön megtelepedett Poulini olasz szobrász keze nyomát viseli. Az emlékműtől mintegy 100 méterre-északra található közös sírhant felett a 2000-es évek eleje óta egy másik emlékhely együttes alakult ki székely kopjafákból.

 005

 

Parajdi sóbánya

A földalatti látogatási szint az „50-es Szinten” működik, amely 120 m mélyen helyezkedik el a felszínhez viszonyítva. A közlekedést a sóvállalat autóbuszaival oldották meg, amelyek az 1250 m hosszú alagúton keresztül a látogatási szinthez vezető kapuig szállítják az embereket. A látogatási szintre leérve egy kisváros minden kényelmét megka-phatjuk: van itt világítás, vezeték nélküli internet hozzáférés, televízió, játszóterek, foglalkoz-tató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna, kávézó, 3D mozi és egy természetes készítményeket forgalmazó szaküzlet is. Az éves átlaghőmérséklet a bányakamrában 16 Celsius fok. A nyári időszakban a földalatti látogatás után szeretettel várjuk sósvizű strandunkon is. A sóbánya látogatás ellenjavallatai:TBC (tüdőtuberkulózis), tüdő gombás megbetegedése, tüdőrák, fertőző betegségek, magas vérnyomás (III. stádium), ischaemiás szívbetegség, Basedow–kór, epilepszia, szίvbetegségek, klausztrofóbia, terhesség (veszélyeztetett és előrehaladott állapotú).

Cím:
Parajd, Bánya utca (Strada Minei) 44

Telefonszám:
+40 266 240 200

Web:
https://www.salinapraid.ro/sobanya

 005

 

Parajdi sóhegy

A Parajdi-Sóhát Erdély egyik leglátványosabb természeti ritkasága. A 60 hektáron elterülő természetvédelmi terület a Parajdtól dél-nyugatra elhelyezkedő 576 méter magas Sós-hegyen található. A Sós-hegy tömbje tulajdonképpen a Korond patakának és az emberi tevékenység hatásának az eredményeként vált különálló masszívummá. Itt találhatók sódolinák, a Koron vizének áttöréses szurdoka és az esőbarázdás kősósziklák, amelyek a tulajdonképpeni geológiai természetvédelmi terület értékeit képezik. A parajdi Sóhegy észak-nyugati oldalán megnyílik a Só-szoros ökológiai tanösvény, egyetlen bejárattal, amely egyben egy kis, információs és látogatóközpont jellegű épület, melyben a természetvédelmi terület gondnoki feladatát is ellátó szervezet is helyet kap. Az 1 km hosszúságú tanösvény 7 állomással rendelkezik, ezen a június és október közti időszakban a területgondnokság személyzete látja el az idegenvezetői, ökopedagógiai feladatokat.

 

 005

 

Parajdi Wellness központ

Legnagyobb kincse a fürdőnek, a magas só és ásványi anyaggal rendelkező termálvíz, amely 1000 méter mélyről származik, és amely egy 10x20 méteres medencében várja a gyógyulni vágyókat. A víz jótékony hatásait megtapasztalhatják a mozgásszervi, ízületi panaszosak, de javasolt bőrbetegségek, nőgyógyászati problémák és légúti megbetegedések kezelésére is. Nyitva tartás Hétfőtől–péntekig: 12:00–21:00 óra Szombat–vasárnap: 10:00–21:00 óra Hivatalos ünnepek, vakáció idején: 10:00–21:00 óra A mai igényeknek megfelelően a gyógymedence mellett, közel 1000 nm-es tágas helyiségben megtalálható további szolgáltatások: •10x20m édesvizű úszómedence •3x8m, 60cm mély meleg édesvizű gyerekmedence, •2 jakuzzi, •2 gőzfürdő, •Egy infraszuna, •Két finn szauna, •Hideg csobbanó, •Játszósarok,•nyári terasz, gyorsbüfével, •Fitnesz terem, •kádas fürdő

Cím:
Parajd, Bánya utca 79

Telefonszám:
+40 722 408 777
+40 722 319 993

Web:
www.wellnesspraid.ro/hu/

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

 

Pálinka kóstoló-Tibód

„Bor és pálinka, egyik, mint a másik okosan használva egészségre válik.
Sokszor az embernek legjobb orvossága, de csak annak, aki okosan használja!”

A Bálint Fogadó nagy odafigyeléssel és igényességgel gyűjti a különböző kerti és erdei gyümölcsöket, melyeket gondos munkával és szorgos kezek segítségével dolgoz fel.

A kerti gyümölcsök közül az alma, körte, szilva a legalkalmasabbak a pálinkafőzésre viszont ezzel egy időben az ágyas pálinkáinkról sem feledkezünk meg, amelyeket szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthetünk.
A Bálint Fogadóban érlelt ágyas pálinkák sora igen csak hosszú, de néhányat közülük érdemes felsorolni egyedi és különleges ízük miatt.

Itt egy helyen megtalálható az
áfonya,
dió,
csipkebogyó,
som,
kökény,
fenyő,
mák,
de a merészebbek kipróbálhatják, hogy milyen az igazi fokhagyma pálinka íze.

Az ide látogatók egy hangulatos, földbe épített kő pincében kóstolhatják meg az elkészült különleges pálinkákat, melyeket humoros történetek fűszereznek a látogatók igényei szerint.

Ugyanitt lehetőség van szállásfoglalásra is.

Cím:
Tibód 1/A, Hargita megye

Telefonszám:
+40 744 103 979

Web:
a Bálint Fogadó weboldalát olvasgatod ?

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

 

Quad kalandtúra Udvarhelyszék

Az élmény a biztonsági előírások megbeszélésével kezdődik. Ezt követően a résztvevők védősisakot kapnak, majd megmutatjuk a quad felépítését. Először lassú tempóban vágunk neki a túra útvonalnak, hogy legyen idő a quaddal ismerkedni. A quad vezetésének élményében az vehet részt, aki betöltötte a 16. életévét. A quadozáshoz nincs szükség semmilyen korábbi tapasztalatra, és hölgyek számára is könnyen irányítható. Javasoljuk, hogy a résztvevő olyan ruhát vegyen fel, amit nem sajnál összekoszolni, mivel a quadozás során sár csapódhat fel. Tanácsos a hazaútra váltóruhát is hozni. Minden időben hosszú nadrágot és zárt cipőt kell viselni. Télen javasolt a meleg öltözet és a csizma viselete.
Javasolt útvonal:
(Megjegyzés: Jelen útvonal, igény szerint módosítható.)
Korond - Kalonda-tető - Pálfalva - Kecset - Jézus szíve kilátó - Oroszhegyi kilátó - Szencsed - Székelyvarság - Fenyőkúti Láp - Korond.

A Quad Kalandtúrát a hét bármely napjára le lehet foglalni. A 6-7 órát igénylő túra javasolt indulási időpontja 10,00 óra.


Telefonszám:
+40 744 615 452

 005

 

Sólyomkő kilátó - Tusnádfürdő

A Sólyom-kő Természetvédelmi Rezervátum 1,5 ha-on terül el Tusnádfürdőtől nyugatra, az Olt folyó bal partján.
A rezervátum a Hargita vulkáni lánc déli részén található, a Piliske vulkáni kúp keleti lejtőjén. Legszembetűnőbb része az Olt jobb partján emelkedő 824 m magas andezit sziklabérc, a Sólyom-kő, ez a környék leghíresebb kilátója.

A Sólyom-kő védett területté nyilvánítása egy apró, törékeny sárga virágú növénynek, a Teleki hölgymálnak (Hieracium telekianum) köszönhető.
Ez a világon csak itt fordul elő.

Nagyon sok madárfajt láthatunk és hallhatunk, elsősorban erdei fajokat, például uráli bagoly, erdei fülesbagoly, uhu, a fekete harkály, nagy fakopáncs, háromujjú hőcsík.


A környéken gyakori a barnamedve.

Főként éjszaka aktív, ezért ekkor a terület látogatása nem ajánlott.

 005
033 2

 

Sörgyárlátogatás-Csíkszentsimon

2013-ban Lénárd András vállalkozó átvette az előző rendszerben létrehozott csíkszentsimoni szeszfőzdét és saját kézműves sör gyártásába kezdett. Viszonylag szerény, napi húszezer üveges termeléssel kezdett. Lénárd saját gyártású söre Igazi Csíki Sör néven került a piacra. Ez egy nem-pasztőrözött, tartósítószerektől és adalékoktól teljesen mentes, 6%-os szesztartalmú kézműves sör, ami azt is jelenti, hogy más gyártókkal ellentétben a sört az alkoholtartalom csökken-tése érdekében nem hígítják fel vízzel. A sör prémium minőségű és megfelel a németországi szabványokban előírt minőségi elvárásoknak, hiszen mindössze három természetes alapanyagból készül: víz, maláta és komló.

Cím:
Csíkszentsimon 575

Telefonszám:
+40 755 030 895

Web:
Látogatóközpont

 005

034 2

 

Súgó barlang - Heveder

A Nagy-Hagymás hegytömbjében, a Sípos-kő déli részétől mintegy 1600 méterre található egy barlangászati csoda, egy igazi álomvilág mészkőből - a Súgó-barlang. A barlang négyszintes, három, egymás felett elhelyezkedő bejárattal, hossza meghaladja az egy kilométert. A barlang neve arra a suttogó hangra utal, amelyet a föld alatt található patak vizének a sziklákkal való ütközésének robaja okoz. A barlangban a cseppkőoszlopok és függő cseppkövek mellett furcsa, szél és víz vájta, bálványszerű cseppkő alakzatok találhatók. A barlang feltárására és feltérképezésére tett első kísérletek 1965-re vezethetők vissza, amikor is elkezdődött a barlangnak a látogatók számára való előkészítése. Ezt megelőzően ugyanis a bejárás igen körülményes volt, ez lévén az oka annak, hogy a barlang feltárása igen hosszúra nyúlt. A barlang egyik attrakciója a termek egyikében található Szerelmesek forrása, amelyet a hozzá kapcsolódó legendák burkolnak titokzatos ködbe. Ugyanis a monda szerint, akik ide jönnek inni a tó vizéből, örök időkre szeretni fogják egymást.


Telefonszám:
+40 744 701 815

Web:
https://sugo.ro

 005

 

Székelyderzsi erődtemplom

Az 1999-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított székelyderzsi vártemplom Erdély egyik legjelentősebb erődtemploma.
A műemlék legnagyobb kincsei kétségtelenül a napjainkban is kiváló állapotban lévő, XV. századból származó, 1419-ben Ungi István fiának megrendelésére készült falfestmények, amelyek egyben a Szent László legendakörről készült egyik legjelentősebb festménysorozatot képezik.

Kiemelkedően fontos még a templom falában található, székely rovásírásos tégla is, melyet 1929-ben találtak meg - ennek felirata ma is látható.

A tégla keletkezésének idejét a szakértők 1274 és 1431 közé teszik.

 005

 

Tamási Áron emlékház - Farkaslaka

Farkaslaka a székely nép legnagyobb írójának, Tamási Áronnak szülőhelye.

A falu a Nyikó- patak felső folyásának partján helyezkedik el, 540-580 méteres tengerszint feletti magasságban. Itt található az író emlékháza, sírja, illetve egy, az emlékét őrző emlékmű is. Az emlékház egy több mint 150 éves épület, mely az író szülői háza is egyben. Építéséhez faragott gerendákat használtak, teteje zsindellyel van fedve. Tamási ebben a házban látta meg a napvilágot 1897. szeptember 19-én. Az 1972. szeptember 24-én felavatott emlékház az általa használt bútorzat mellett az író személyes használati tárgyait, kinyomtatott műveit, leveleit és fényképeit mutatja be.

A híres író síremléke a falu nyugati szélén található, a római katolikus templom és temető mögött, egy szép virágos parkban.

 

 005

 

Tarisznyás Márton Múzeum - Gyergyószentmiklós

Az első Gyergyói Múzeum szervezése már 1902-ben elkezdődött, ahol több száz leltári tárgy gyűlt össze az évtizedek folyamán, ám az anyag 1944-ben, a háborús körülmények között megsemmisült. A XX. század elején az összegyűlt muzeális tárgyak egy része a helyi örménység adományaiból került ki. Többek között Tarisznyás Márton nagyapja, akkor még ifjú Tarisznyás János több, mint húsz régiséget adományozott a gyarapodó "Múzeum-Egyletnek". A Múzeum néprajzi részlege mellett egyre jobban gazdagodott a természettudományi anyaga, az Elekes Mihály által preparált állatokkal, a felvásárolt növénytani gyűjteményekkel, illetve a képzőművészeti kollekciója is, Karácsony János képei mellett Gy. Szabó Béla, Szervátiusz Jenő alkotásaival, illetve Elekes Vencel műgyűjtő által a múzeumnak adományozott értékes képzőművészeti gyűjteménnyel. A legtöbb tárgyunk a középkorból származik, a szárhegyi Lázár-kastély területéről (XIV-XVII. század), köztük I. (Nagy) Lajos dénárjával (1373-82), de jelentős népvándorláskori leletanyagot is őrzünk Szárhegyről (főként a Bástya-Társas udvarán 2011- 2013 között folytatott kutatásoknak köszönhetően), mely a III-IV. századra keltezhető, és az itt megtelepedett gótokkal hozható összefüggésbe.

Cím:
Gyergyószentmiklós, 535500
Rákóczi Ferenc utca 1. szám
(ideiglenes székhely: Petőfi Sándor tér 3.),
Hargita megye, Románia

Telefonszám:
+40 266 365 229

Web:
https://tmmuzeum.ro/hu/fooldal/

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

 

"Nem csak a húszéveseké a világ!" - Az élmény kortól független érzés! Szolgáltatásainkat a 60 év felettiek 20%, a 70 év felettiek 50% kedvezménnyel vehetik igénybe.
Azon kedves vendégeink, akik 80. életévüket is betöltötték, 100% kedvezményben részesülnek!
Előzetes bejelentkezés szükséges! Segwayezzen az egész család!
TÚRÁK KEZDŐKNEK Az Ivói KIS TOBOZ túra – a "nagyon" kezdők kedvéért. Összesen 60 perc.
TÚRÁK HALADÓKNAK A HARGITAI TÖRPÉK túra-a ”merészek” kedvéért. összesen 90 percet, amely 30 perc jelent gyakorlópályán és 60 percet terepen. KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK A ZERGE túra - a „felfedezés titka”. A túra Ivóból a Fáradt Bakancs Élménybázisról indul. Hegyen-völgyön átgázoló túra, a legextrémebb arcoknak, legdurvább off-road körülmények között!

Telefonszám:
+40 742 108 471
+40 742 108 472

Web:
https://faradtbakancs.ro/terepsegway

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

 

Time Trap Escape Room - Csíkszereda

A Time Trap Escape Room szabadulós játék Hargita megyében egyedüliként nyitja meg előttetek a szabadulós játékok világát. Várunk titeket, hogy kipróbáljátok ezt az élő logikai játékot, ahol leleményességre, jó megfigyelőképességre és némi találékonyságra van szükség. A szabadulós játékok lényege, hogy ötvözik a kalandérzést, problémamegoldást egy adrenalin-dús környezetben, ahol időre kell megoldani különböző feladványokat kódok, jelek megfejtése segítségével, hogy aztán kijuthassunk egy elzárt szobából. Nincs szükség lexikális tudásra, ellenben az együttműködés, kreativitás mind kellenek majd a bent töltött idő alatt. A szabadulós játék új élményt és szórakozást nyújt, csapatjáték, mely összehozza a családokat, barátokat, munkatársakat. Nincsenek ijesztő, félelmetes jelenetek vagy felnőtt tartalom, így családok gyerekekkel is bátran részt vehetnek a kalandban. Ideális helyszín csapatépítő tréningekre, lánybúcsúk, legénybúcsúk és szülinapok kedvelt helyszíne. Szabadulószobánkban 2-6 fő tud kényelmesen játszani, a játékidő 60 perc. Tedd próbára magad, hozd el a barátaidat, a kollégákat vagy a családot és éld át Te is a kiszabadulás izgalmait! Naponta nyitva 09:00 – 21:00 óra között előfoglalás alapján.

Cím:
Csíkszereda, Hargita utca 9/B/3. szám

Telefonszám:
+40 775 205 105

Web:
http://www.timetrap.ro/Home

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

 

Tusnádfürdői Aventura Sport Klub-Élménypark

A tusnádfürdői Aventura sport klub új kalandparkot nyitott!

A Csukás-tó partján, a Tusnád-hegység lábánál fekvő park felejthetetlen élményt kínál az egész család számára. A tó felett tiroli pálya helyezkedik el, amely a kalandvágyókat plusza adrenalinnal tölti el.

Cím:
Tusnádfürdő, Olt utca 138

Telefonszám:
+40 730 345 004

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

041 2

 

 

Tusnádfördői Wellness központ

A Tusnádfürdői Wellness Központ 2013. december 21-én nyitotta meg kapuit. A fürdőváros központjától pár száz méterre, a Csukás-tó szomszédsá-gában található. A központ befogadóké-pessége 200 személy. Vendégeinket a következő létesítményekkel várjuk: - gyermekmedence (30-32 Celsius-fokos, mélysége: 0,20 – 0,40 m); jacuzzi – max. 8 személyes (34-36 Celsius-fokos, mélysége: 0,90 m); úszómedence (26-28 Celsius-fokos, mélysége: 1,20 m); termálvizes medence (34-36 Celsius-fokos, mélysége: 0,95 m), meleg vizes él-ménymedence (masszázs) (28-30 Celsius-fokos, mélysége: 0,95 – 1,00 m); további felüdülési lehetőségek: finn szauna, gőzkamra, infraszauna, relaxációs terem, sókamra, masszázs terem, illetve a központ részét képezi egy nappali bár, ahol szendvicseket, italokat fogyaszthatnak.

Cím:
Tusnádfürdő, Csukás utca 9

Telefonszám:
+40 756 118 479

Web:
http://wellness-tusnad.ro/index.php/hu/

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

 

Úrihímzés kiállítás - Gyergyószentmiklós

A Gránátalma Egyesület 2003-ban alakult, jól meghatározott céllal: az úrihímzések technikáját gyűjteni és el is készíteni. Jelenleg több, mint 140 úrihímzéssel rendelkezünk és további 27 van munkálat alatt. Az Úrihímzés kiállításunkat, ami egy baldachinos reneszánsz vetettággyal, valamint a tavaly elkészült reneszánsz fésülködőasztallal büszkélkedhet, eddig kb. 2500-an látták. 2017-ben gyűjteményünk a legmagasabb szakmai kitüntetésben részesült, amikor Budapesten a Hagyományok Házában, majd a 25. Körmendi Kézműves Fesztiválon vendégszerepelt. Hímzéseink megkapó szépségük, egyediségük és a további bővítés ígéretével elnyerték a budapesti-, kecskeméti-, egri-, debreceni-, miskolci- és pécsi Neckerman turisztikai irodák érdeklődését.


Telefonszám:
+40 745 528 674
+40 749 073 086

Web:
facebook oldal

e-mail cím:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 005

043 2

 

 

Vargyas szoros

A Hargita és Kovászna megye határát képezõ Észak-Persány-hegységben (magyar nevén Rika-hegység, legmagasabb pontja 1292 méter) található a Vargyas-patak sziklaszorosa, amely jurakori mészkőlerakodásokban alakult ki. A Vargyas-patak szurdokvölgye országos jelentőségű természetvédelmi terület, összterülete meghaladja a 800 hektárt, IUCN IV-es besorolással rendelkezik és átfed a Natura 2000 RO SPA 0027 jelzésű Homoród-völgyi-dombság természetvédelmi területtel. A Vargyas-szoros 130 ismert barlanggal rendelkezik, melyek közül 4 látogatható, ám kizárólag megfelelő felszerelés birtokában (sisak, fejlámpa, bakancs vagy gumicsizma.)

Megközelíthetőség:
- DN13A jelű, Csíkszeredát Szentegyházával összekötő országútról, innen a Lövétét és Homoródalmást összekötő DJ132 megyei útra rátérve;

- Sepsiszentgyörgyről Mikóújfaluig a DN12 jelű országúton haladva, majd bal felé eltérve a DJ122 jelzésű megyei úton
Nagybacon – Bibarcfalva – Barót irányába, innen pedig a DJ131 jelű megyei úton Olaszteleken keresztül Vargyasra érkezve.

Telefonszám:
+40 742 204 574

 005

 

Via Ferrata “Wild Ferenc” mászó- és emlékút

A Hargita megyei Gyilkos-tó fölött magasodó Kis Cohárdon (1345 m) 2016 őszén avatták fel a Wild Ferenc via feratta mászóutat.

A Békás-szorosban található mászóút az erdélyi hegymászás úttörőjéről, Wild Ferenc hegymászóról, a Békás-szoros egyetlen topográfiai felmérőjéről kapta a nevét.
Ingyenes!
Hosszúság: 200 m (egyirányú)
Különbségszint: 173 m
Időtartama: 20 perc
Időtartam ferrata útján: 50 perc+
Visszavonulási idő: 50 perc
Teljes idő: 2 óra +
Korosztály: minimum 14 év

Telefonszám:
+40 744 701 815

 005

 _______________________________________________________________________________________

Az ikonra kattintva letöltheti az egészet PDF formátumban

PDF click